Sat04202024

Azurirano12:27:19 PM GMT

Back INTERVJU INTERVJU ALEKSANDAR FARKAŠ, ČLAN GRADSKOG VEĆA ZA SPORT I OMLADINU

ALEKSANDAR FARKAŠ, ČLAN GRADSKOG VEĆA ZA SPORT I OMLADINU

  • PDF

Starčevo prednjači u programima za mlade
- Strategijom za mlade će biti obuhvaćeno i ono što nije pokriveno strategijom za razvoj kulture i strategijom razvoja sporta u gradu Pančevu. Ali kao što sam napomenuo, osnova strategije će biti “manje reči, više akcije“

Na čemu će biti baziran Vaš rad u naredne četiri godine na mestu gradskog većnika za sport i omladinu?
- Što se tiče sporta, gledaćemo da unapredimo finansiranje klubova koji postoje na teritoriji grada Pančeva, uz donošenje novog ključa raspodele sredstava od 2013. godine. Ključ će sadržati mnoge poznate parametre, kao i detaljnu analizu uspeha klubova u odnosu na do sada davana sredstva od strane Grada, broja aktivnih korisnika, godine postojanja, tradiciju, ligu u kojoj se nalaze itd. Veoma će nam značiti da pored podrške profesionalnom sportu damo podršku i za omasovljenje bavljenja fiskulturom i sportom, kako bi se mladi pravilno razvijali i bili sklonjeni sa ulica, a njihova energija usmerena na prave i ispravne stvari. S druge strane, omladinska politika je bila zapostavljana prethodnih godina i njoj ćemo se posvetiti malo aktivnije. Sledi nam analiza sprovođenja Strategije za mlade 2007. - 2012. godine, koju smo doneli u pretprošlom mandatu gradske vlasti, dok sam bio većnik za omladinu i kada je ona bila jedna svetla i pozitivna tačka u gradu i državi, jer ni jedan grad tada nije imao omladinsku strategiju. Nažalost, mojim odlaskom sa te pozicije, ona je prilično zapostavljena i nije potpuno sprovedena. Danas, moramo doneti jedan novi konkretni i brži akcioni plan za 2013. godinu kojim ćemo pokušati u najkraćim crtama da identifikujemo mesto mladih u modernom društvu, punom kriza i trzavica, kao i šta možemo kroz Kancelariju za mlade, Dom omladine i ostale gradske institucije mladima da ponudimo, a što nemaju kroz postojeće ustanove i usluge. Veoma mi je bitno sistemsko rešavanje i pozicioniranje Kancelarije za mlade, Doma omladine i Omladinskog resursnog centra, koje bi trebalo integrisati u jedan kvalitetan uslužni centar za mlade.

Kako bi po Vašem mišljenju trebalo da izgleda finansiranje programa Domova kulture u naseljenim mestima?
- Ovo pitanje je više usmereno na druga dva gradska većnika, za kulturu i za ruralni razvoj. U svakom slučaju, moja politička opcija se zalaže za decentralizaciju, kao i za decentralizaciju donošenja odluka, tako da bi svi domovi kultura morali biti maksimalno podržani od finansijski jakih i nezavisnih Mesnih zajednica, ili budućih gradskih opština. Starčevo je uvek prednjačilo u kulturnim aktivnostima i tim pravcem bi trebalo da nastavi. Ne očekujem da će u podršci, kako Domu kulture u Starčevu, tako i u ostalim naseljenim mestima išta manjkati zbog politike nove gradske vlasti, naprotiv, uvek ćemo podržati pozitivan razvoj prilika u naseljenim mestima.

Starčevo je poznato i po programima u okviru Kreativnog kulturnog kluba. Kako ocenjujete te programe i hoće li biti nekih zajedničkih programa između Gradske uprave i KKK?
- Ukoliko KKK aplicira projektima ka Gradu ili drugim instancama, sigurno će biti podržano kao i do sada. Zaista, sve pohvale za rad Kreativnog kulturnog kluba.

U vreme održavanja Eks JU rok festa sve više ljudi posećuje Starčevo. Kako ocenjujete taj festival i hoće li u narednim godinama on imati veću podršku Gradske uprave?
- Uvek sam se zalagao za decentralizaciju velikih gradskih manifestacija. Ne može sve da se dešava u centru Pančeva. Podrška konkretnom festivalu neće izostati ni u budućnosti, ali visina iznosa podrške će definitivno zavisiti od pravca razvoja grada. Prioritet ove gradske vlasti su investicije i nova radna mesta. Ukoliko to postignemo, postići ćemo i veće punjenje budžeta, a time generalno i veću mogućnost za ulaganje u sport, kulturu, manifestacije, turizam itd.

Uskoro će u pripremi biti nova Strategija za mlade. Na koji način će njome biti organizovan kulturni i sportski život u naseljenim mestima?
- Strategijom za mlade će biti obuhvaćeno i ono što nije pokriveno strategijom za razvoj kulture i strategijom razvoja sporta u gradu Pančevu. Ali kao što sam napomenuo, osnova strategije će biti “manje reči, više akcije“, uz identifikaciju svega što mladima nedostaje u gradu i u naseljenim mestima, ne samo u kulturi ili sportu, već i u ostalim granama u kojima se omladinska politika identifikuje.

Starčevo ima i uspešne sportske klubove, neki od njih su i prvoligaši (odbojka). Kakav će biti tretman takvih klubova u narednom periodu?
- Trudićemo se da damo maksimalnu podršku, u skladu sa mogućnostima koje će definisati ključ raspodele za narednu godinu. Očekivaćemo domaćinsko poslovanje kako gradskih i seoskih javnO-komunalnih preduzeća, tako i klubova. Nažalost, mnogo je rupa, i ovaj brod zvani Pančevo je prilično bušan. Ukoliko uspemo da zapušimo i deo tih rupa, celom gradu će biti bolje, a budžet će tada zaista moći da bude upotrebljen za podizanje kvaliteta života svih građana Pančeva.