Thu04182024

Azurirano11:27:46 AM GMT

Back KULTURA KULTURA Gosti iz Zagreba

Gosti iz Zagreba

  • PDF

U subotu 26. maja u Domu kulture nastupili su članovi KUD-a “Žumberčani“ iz Zagreba. Tradicionalne pesme žumberačkog kraja bile su na repertoaru prvog dela koncerta u izvođenju tridesetak članica hora u tradicionalnoj žumberačkoj nošnji, a uz pratnju tamburaškog sastava na čelu sa Božidarom Ugrinom, koji je zadivio publiku svojim energičnim nastupom na harmonici. Na kraju prve polovine nastupa učesnice su Starčevcima prikazale igre iz okoline Samobora, da bi se nakon toga Zagrepčanka, članica KUD-a, a poreklom Starčevka, Roza Lukačić (rođ. Orešković) , zahvalila svojim Starčevcima na ukazanom gostoprimstvu i najavila drugi deo koncerta. Usledile su svima poznate starogradske pesme, od nezaobilaznih vojvođanskih hitova: “Tiho noći“, “Ajde, Kato“, “Kopa cura vinograd“, “Ko te ima taj te nema“, preko pesama iz Hrvatskog zagorja, pa sve do dalmatinskih balada i pesme “Da te mogu pismom zvati“.

Kraj nastupa obeležila je pesma koja je postala svojevrsna himna Žumberka: “Divan je Žumberak kraj“, nakon čega su učesnice od organizatorke, ispred Doma kulture u Starčevu, Sandre Kovačević, dobile na poklon prelepi cvetni aranžman. Direktor Doma kulture Vidomir Jelesijević se na samom kraju manifestacije zahvalio Gradu Pančevu, MZ Starčevo, preduzeću A.D. Vojvodina, Rimokatoličkoj crkvenoj opštini u Starčevu, svima koji su pomogli da organizacija koncerta prođe u najboljem redu i izrazio želju za nastavkom saradnje sa KUD-om “Žumberčani“. Gosti i njihovi domaćini su druženje nastavili u sali za proslave, gde su uz razgovor, pesmu i tamburaše ostali da slave sve do ponoći.

Sutradan, u nedelju povodom praznika Duhovi, učesnici manifestacije su zajedno sa svojim domaćinima i ostalim Starčevcima prisustvovali svečanoj svetoj misi i predstavili se vernicima nizom duhovnih pesama Žumberka i ostalih krajeva Hrvatske. Nakon zakuske u župskom domu gosti su se oduševljeni gostoprimstvom i toplinom kojom su primljeni teška srca oprostili sa Starčevcima ponevši u Zagreb prelepe utiske i želje za ponovnim susretom.