Thu04252024

Azurirano03:37:23 PM GMT

Mostovi

  • PDF

“Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova. Oni su važniji od kuća, svetiji, opštiji od hramova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvek smisleno, na mestu na kome se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno i zlo“ - ovako je o mostovima govorio Ivo Andrić. Sa ushićenjem kojim je Andrić opisivao mostove, posmatrao sam novonikli Most na Adi, arhitektonski biser koji ukrašava naš glavni grad. I raduje me što je otvoreno još jedno gradilište novog mosta, onog koji će omogućiti formiranje trećeg Beograda (pored ovog starog i onog novog) a koji će se nalaziti s banatske strane. Svaki novi most, zalog je za budućnost.

Otvaranje gradilišta kineskog mosta u Beogradu, raduje me iz još jednog razloga. Kada i taj most bude završen, nema više prepreka, svoj red će dočekati i onaj most koji mene, a verujem i vas koji ovo čitate, najviše zanima. To je budući vinčanski, odnosno starčevački most. Završnica obilaznice oko Beograda, velika je šansa za Starčevo i o tome se već dosta govorilo. Osim što će omogućiti još bolju komunikacijsku vezu s prestonicom, ali i sa centralnmo Srbijom i dalje, južnije, ovaj most će biti od presudnog značaja za razvoj ovog područja, prvenstveno našeg mesta. Tik uz zapadni obod Starčeva, nići će saobraćajnica, autoput, a u blizini će biti i železničko čvorište. Perspektiva buduće ekonomske zone vezane za saobraćajnicu i most, više je nego izvesna, pa se s pravom može očekivati nicanje proizvodnih hala, hangara i objekata uslužne delatnosti, koji bi mogli da uposle ne samo Starčevce već i radnu snagu sa šireg područja. Odmah uz saobraćajnicu, negde pred Rafineriju, svoje mesto će naći i arheološko-turistički park posvećen neolitu, turistička šansa našeg mesta.

Vredi li biti vizionar, i zamisliti takvo Starčevo kroz nekoliko godina, ili kroz deceniju-dve? Sigurno da vredi. Da nema ovakvih pogleda u budućnost, malo ko bi mogao da smogne snage da se bavi razvojem mesta koje nema izvesnu sutrašnjicu.

Pred Starčevom je šansa. Siguran sam da će je Starčevci prepoznati, usmeriti se ka njoj i da će cilj biti postignut: Starčevo je bilo mesto vredno življenja i pre 7500 godina, a još više će biti u 21. veku.