Thu04252024

Azurirano10:21:21 AM GMT

Back Home

Goran Kapisoda, direktor AD “Vojvodina“:

  • PDF

- Na samom kraju 2010. godine došao sam u AD “Vojvodina“ sa idejom da spašavamo firmu koja je dovedena na ivicu propasti. Uništen stočni fond, mlečnost krava izuzetno mala, propala mehanizacija, nepoorane njive, nije bilo bačeno jesenje đubrivo, neisplaćene plate... Valjalo je zasukati rukave.

I išlo je dobro. Poorali smo vrlo brzo, bacili prolećno đubrivo, obezbedili semena, naftu, zaštitna sredstva i sve što je trebalo za prolećnu setvu. Uložili mnogo u mehanizaciju kako bi je osposobili za rad. Uspeli da isplatimo zaostale zarade, uredili farmu... Rod je izgledao veoma dobro.

I kako to obično onome ko već ima problema biva, snašli su nas i dodatni. Na farmi nije bilo obnove stočnog fonda, jer je bio prodat podmladak, a ratarstvo je pratila dugotrajna suša. I kao kulminacija zadesio nas je grad koji je zahvatio 800 hektara. Na kraju godine ipak možemo biti zadovoljni. Pregurali smo početak obnove i stvoreni su uslovi da se ova godina uradi onako kako to treba. Popravljena je mehanizacija, pripremili smo kompletnu agrotehniku, a najleša stvar nam se desila pre par nedelja kad nam je stiglo 200 visokosteonih junica iz Nemačke, što, uz naših prispelih 120, stvara uslove da se već u prvoj polovini sledeće godine farma vrati na ono što je nekad bila i da bude još bolja.

Želeo bih da kao mi, i građani Starčeva, sa optimizmom gledaju na dolazeću 2012. godinu, a meni ostaje da im poželim zdravlje i sreću.