Sat04202024

Azurirano06:47:19 PM GMT

Back INTERVJU INTERVJU JELENKA NOVAKOVIĆ

JELENKA NOVAKOVIĆ

  • PDF

ČLAN GRADSKOG VEĆA ZADUŽENA ZA SELO I POLJOPRIVREDU
Starčevci napreduju zajedničkom energijom

Ono što karakteriše sva sela i njihove radove jeste činjenica da članovi saveta, taj tim koji se formira na izborima , radi na realizaciji svojih ideja u koje čvrsto veruje i njihova spremnost da se posvete tim idejama daje veći ili manji efekat razvoja sela, jer svi oni rade volonterski.

Dokle se stiglo sa izgradnjom vodovodne mreže prema Kačarevu i kada će na red doći ostala severna sela (Jabuka i Glogonj)?
- Kvalitetno i pouzdano snabdevanje stanovništva vodom je jedan od osnovnoh i prioritetnih zadataka lokalne zajednice. Grad Pančevo je do sada uspeo da poveže južni deo teriterije sa gradskim vodovodom i sela Ivanovo, Banatski Brestovac, Omoljica i Starčevo su deo objedinjenog sistema vodosnabdevanja. Nakon završetka mreže prema ovim selima analizirane su mogućnosti povezivanja i ostalog dela stanovništva na gradsku mrežu i tehničko rešenje dato kroz projekat vodosnabdevanja severnih sela. Za realizaciju celog projekta i dovodenje mreže do svakog sela potrebna su velika sredstva, ali se projekat realizuje parcijalno prema mogućnostim? Prvo severno selo koje će dobiti gradsku vodu je Kačarevo. Dosta vremena i energije je utrošeno u pribavljanje uslova i saglasnosi, ali smo uspešno stigli i do izvodenja ovih radova. Istovremeno se razmišlja i o ostalim naseljima - Stari Tamiš, Dolovo ili Glogonj, Jabuka, ali ne reševa se sva problematika samo povezivanjem na gradski vodovod. Većina sela imaju još uvek staru uličnu mrežu, dotrajalu i nepouzdanu pa se vrše rekonstrukcije. Glogonj i Banatsko Novo Selo su već treću godinu u ovim poslovima i parcijalno menjaju deo mreže, koliko koje godine uspeju da obezbede sredstava.

Dolovo do leta dobija novu telefonsku centralu, najavio je “Telekom“, i to će dosta značiti obzirom da je tamo bilo dosta dvojnika, a živimo u 21. veku?
- Da, kvalitetne veze jesu potreba i uslov normalnog života u 21. veku i odavno ne predstavljaju luksuz. Aktivan, savremeni život je nemoguće zamisliti bez upotrebe telefona i pristupa stabilnoj i brzoj internet vezi i u tom smislu, moramo sve da uradimo kako bi čitava teritorija grada Pančeva, sa svim naseljenim mestima mogla da računa na kvalitetnu infrastrukturu.

Omoljčani su skoro dobili lokal, obzirom da je autobus na liniji 14 produžen do tog sela. Da li su nam sela sada “bliža“, jer su i Kačarevo i Banatsko Novo Selo povezani autobusom?
- Sva naša sela su povezana autobuskim prevozom sa gradom samo je broj i vreme polazaka različit za svako selo. ATP radi istraživanja potreba putnika u broju i vremenu polazaka kojima je obuhvaćena cela teritorija grada, sa svim naseljima, znači i selima i na osnovu kojih pravi plan linija, polazaka i destinacija. Cilj gradske vlasti je da odgovorimo na potrebe svih naših stanovnika i u pogledu prevoza jednako, nezavisno od mesta boravka i da gradskim prevozom povežemo sva naša naselja međusobno. Do sada su lokali uvedeni do Jabuke, Starog Tamiša, Starčeva, Banatskog Novog Sela, Kačareva i Omoljice i time ova naselja postala bliža i gradu i međusobno. Sledeće što treba analizirati je mogućnost prolaska lokala još nekim ulicama u selima osim glavne, zbog veličine sela i udaljenosti stanica.

Šta biste izdvojili od investicija u naseljenim mestima tokom ove godine, čime ste zadovoljni?
- U vremenu kakvo je danas, kad ekonomska kriza ne posustaje, neophodno je dosta veštine i spretnosti svakom savetu MZ da rasporedi sredstva tako da zadovolji sve potrebe tekućeg poslovanja i da investira. Funkcionisanje seoskih JKP-ova, odnosno održavanje i poboljšanje nivoa i kvaliteta usluga koje oni pružaju stanovništvu, kako onih koji snabdevaju naselje vodom, tako i ostalih je prioritet svakom selu i veći deo budžeta u selima i ove godine, podmirivao je te potrebe. Ostatak sredstava uglavnom se koristi za popravke ulica, trotoara, centra sela, izrada neke kraće ulice ili asfaltiranje, uređenje sportskog ili pijačnog prostora. Pored toga sela aktivno učestvuju na konkursima kod raznih fondova pa i na taj način dolaze do sredstava za neke investicije. Već sam pomenula da se rade rekonstrukcije dela vodovodnih mreža u Glogonju i Banatskom Novom Selu, a Dolovo radi na projektu rekonstrukcije.

Ono što karakteriše sva sela i njihove radove jeste činjenica da članovi saveta, taj tim koji se formira na izborima, radi na realizaciji svojih ideja u koje čvrsto veruje i njihova spremnost da se posvete tim idejama daje veći ili manji efekat razvoja sela, jer svi oni rade volonterski. Dolovo je takođe od prošle godine formiralo vrednu ekipu, dobro povezan tim i već se vide rezultati.

Naravno kod ovakvih aktivnosti često dolazi i do zamora materijala, odnosno zamora ljudi pogotovo kad svi poslovi ostanu na dva-tri člana što bude često slučaj, pa je zato u nekim selima manje urđdeno. Generalno posmatrano zadovoljna sam, ali istovremeno i svesna mnogo većih potreba sela i činjenice da je postojao period bržeg razvoja svakog sela posebno te da im ovo vreme stagnacije pravi veliki problem.

Kako ste zadovoljni razvojem Starčeva?
Starčevo u nekoliko mandata ima taj tim koji se međusobno podržava, pomaže i zajedničkom energijom uspevaju da se nametnu i zato i napreduju.

Kakav je plan za narednu godinu? Najavljuje se još jedan nalet krize.
Kao i u prethodnom periodu, jer nama nije prva godina krize, osnovne funkcije u selima i osnovne potrebe stanovnika su prioriteti i moraju se zadovoljiti. Sve jednom prođe, pa će i kriza morati, koliko god da traje, a mnogo je i dan, a ne godine, ali ćemo je, sigurna sam, prebroditi.

Kakvo je stanje zdravstvenih stanica u selima?
Zdravstvene stanice u selima se nalaze u objektima podizanim pre više decenija, a tada su i opremane. Doktor Novica Đorđević, većnik zadužen za ovu oblast, veoma domaćinski i odgovorno je sagledao svu problematiku i napravio prioritete. Sanacije na tim objektima će biti izvodene prema prioritetima, a velikim uspehom smatram i to što smo ove godine otvorili novu zdravstvenu ambulantu u Glogonju, a sledeće godine ćemo u Ivanovu. Ne smemo da zaboravimo ni činjenicu da smo u prethodnom periodu postigli mnogo ravnomerniji nivo opremanja zdravstvenih ambulanti u naseljenim mestima, kao i u gradu, pa tako sada pacijenti mogu da računaju na najsavremeniji EKG aparat, ili boce za kiseonik u bilo kojoj zdravstvenoj stanici ili ambulanti na teritoriji naše lokalne smouprave.