Sun11032019

Azurirano09:26:14 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO EKOLOŠKE VEŠTINE NAŠE OPŠTINE

EKOLOŠKE VEŠTINE NAŠE OPŠTINE

  • PDF

Starčevo rekorder u reciklaži
NVO “Eco Green Team“ u saradnji sa “BiS Reciklažnim centrom“, pančevačkim preduzećem za reciklažu elektronskog, električnog i računarskog otpada, pokrenuli su akciju na nivou Srbije, a sa ciljem da se građanima pomogne da se reše rashodovanih električnih uređaja koji godinama i decenijama “čame“ po tavanima, u šupama, podrumima, garažama... Početkom prošlog meseca ova akcija je organizovana i u našem mestu. Trajala je sedam dana a sve aktivnosti zajednički su sprovodili “BiS Reciklažni centar“, NVO “Eko Grin Tim“, MZ Starčevo, OŠ “Vuk Karadžić“, KUD “Neolit“, JKP “Starčevac“, Plesna škola “Balerina“, kao i ostala starčevačka udruženja i sportski klubovi.

Povodom ove akcije, Starčevo je posetio i glumac Boda Ninković koji je odeven u zaštitni kombinezon “BiS Reciklažnog centra“ obavio svejevrsnu “inspekciju“ u domaćinstvima Starčeva. OmiLjeni glumac je naišao na srdačan prijem potvrdivši svoju reputaciju vrhunskog umetnika. Najpre je obišao domaćinstvo Jove Bajera iz Ulice Matije Gupca gde je za reciklažu bio pripremLjen stari televizor i još nekoliko dotrajalih kućnih aparata. Veoma živahna i vredna penzionerka Selena Janković iz Ulice Pančevački put predala je za reciklažu veliki neispravni zamrzivač i radio kasetofon. Treće domaćinstvo je bilo u Ulici VeLjka Vlahovića, gde je poznata sportska i prosvetna porodica Stamenković predala neispravni frižider.

Nakon sedmodnevne akcije EKOLOSKE VEŠTINE MOJE OPŠTINE, deca i omladina Starčeva su za sedam dana sakupili 11.660 kilograma elektronskog, električnog i računarskog otpada i time postavili novi nezvanični državni rekord. Nakon okončanja akcije, upriličena je svečanost na kojoj su dodeLjene nagrade najvrednijim i najsrećnijim sakupLjačima. U skladu sa obećanjem, BiS je uplatio pozorišne karte za dečiju predstavu, baletske patike za balerine plesne škole koja je izvela divan program na završnoj svečanosti, a bicikl i glavnu nagradu - novčana sredstva za nošnje, dobio je KUD “Neolit“. U nagradnoj igri, mobilne telefone dobili su Slobodan Rakić, Nikola Spasić i Pavle Milojević.

Inače, računarski otpad danas beleži najbrži rast na svetu i tretira se kao opasan otpad. Prema odredbama EU, Srbija treba da dostigne količinu od četiri kilograma recikliranog elektronskog i električnog otpada po stanovniku (za godinu dana), a trenutna situacija u našoj zemLji je - 400 GRAMA po stanovniku. Otuda je ova akcija od opšteg društvenog značaja.