Thu04212022

Azurirano09:26:14 PM GMT

Lezilebovići

  • PDF

Poslednja sednica Skupštine Grada još pre no što je počela, okvalifikovana je poligonom za predizborne aktivnosti. Tako i bi. Veliki i britki umovi, do sada uspavani, držaše pažnju televizijskog auditorijuma sve do pola noći. Uzgred, tačke dnevnog reda su bile takve da bi sednica, da nije ostalo nekoliko meseci do izbora, trajala jedva dva-tri sata.

No, sada svi imaju svašta da kažu, kako bi se dopali te-ve gledaocima i biračima. Kao i pre četiri godine i ranije... Kao i uvek do sada - predizborni marketing i ništa više. Međutim, izgleda da su se preračunali ako misle da takve stvari sada mogu da prođu. Nije više te-ve gledalac i birač neko ko će nasesti na prazne priče. Prate oni šta se radi i pre nego što dođu izbori. Znaju ko je šta radio, ko nije ništa radio i ko ne ume niti može bilo kako da doprinese boljitku naše lokalne zajednice.

I bi ponovo tema - Starčevo. Dokle više ulagati u Starčevo, zapitaše se “dušebrižnici“ poput Predraga Patića iz LDP-a i LJubiše Slovića iz SNS-a... Dvojica meni omiLjenih opozicionara. Onaj prvi, beše na vlasti dva mandata, jednom kao predsednik najmoćnije partije u Skupštini, a potom i kao potpredsednik lokalnog parmalenta. Seća li se neko, šta je ostalo iza njegove vlasti? Neki objekat? Neka asfaltirana ulica, možda je izgradio neki vrtić za decu? Ne bih se usudio da dam potvrdni odgovor. Kanda Patić malo računa da će u novom dresu ostaviti bolji utisak, i da građani neće prepoznati zbunjeno lice koje treba da da odgovor na pitanje: “a šta si ti, brale, uradio dok si bio na vlasti?“.

A stvar je tako jednostavna: izbori, na njima neko pobedi, taj neko nešto uradi ili ne uradi, i na nekim sledećim izborima dobije ili ne dobije glasove. U zavisnosti od toga da li je, ili nije, nešto uradio za lokalnu zajednicu.

Ali ovo je Srbija, i ovde važe drugačija pravila. Najpre, za odbornika ne glasaš poimence, već za partijsku listu, pa se preko nje provuku svakojaki lezilebovići i partijski poslušnici i neradnici. Kada pogledamo politički presek države i kada vidimo da se tu izdvaja svega nekoliko onih koji su dobrano doprineli razvoju svojih lokalnih sredina (Palma, Ješić, Ničić, Verko), onda vidimo gde živimo i koliko smo kao društvo nezreli. Sadašnja republička vlast nije smogla snage da promeni nakaradna izborna pravila, pa će građani morati da se susreću sa neradnicima i lezilebovićima i narednih godina. Ako uopšte i odluče da učestvuju u takvom svojevrsnom cirkusu.