Mon04222019

Azurirano09:17:34 PM GMT

Back AKTUELNO :::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO UDRUŽENJE GRAĐANA KOJE NEGUJE OVČARSTVO

UDRUŽENJE GRAĐANA KOJE NEGUJE OVČARSTVO

  • PDF

”Crno jagnje” i Starčevu Prošle godine na samom početku najlepšeg godišnjeg doba, proleća, u Starčevu je osnovano jedno veoma interesantno udruženje građana. Grupa entuzijasta rešila je da očuva jednu autohtonu vrstu domaćih životinja, ovcu rase cigaja čije je potomstvo različito od standarda u savremenom ovčarstvu jer je potpuno crne boje. Zbog toga ovo udruženje i nosi naziv “Crno jagnje“. Ovo nikako ne znači da su članovi udruženja ljubitelji isključivo ovih životinja, već naprotiv - cilj im je unapređenje stočarstva u kome će veliku ulogu pored ostalih poljoprivrednih grana igrati i ovčarstvo koje je na ovim prostorima pomalo zaboravljeno. Za razliku od velikog broja domaćih životinja ovca je vrlo skromna životinja koja ne zahteva veliku negu i skupu ishranu dok zauzvrat daje čoveku jako mnogo. Zbog toga smo u goste pozvali predsednika ovog udruženja Savu Đurišića i jednog od najaktivnijih članova Jovicu Mecingera.

Koliko zapravo ima ovčara u Starčevu?
Sava: - Mi za sada imamo tridesetak članova dok je od tog broja 27 vlasnika ovaca sa oko dvestotinak ovaca i jagaNJaca. Po nekim saznanjima još pedesetak ovaca se nalazi u privatnoj režiji dok imamo još desetak potencijalnih članova.

Šta ste uradili od osnivanja?
Joca: Od osnivanja udruženja do sada, preuzeli smo brigu o pašnjacima koju nam je odlukom Saveta ustupila na korišćenje Mesna zajednica Starčevo. Počeli da okupljamo članstvo i organizujemo čuvanje ovaca i ispašu tokom sva tri godišnja doba izuzev zimskog perioda. Mada nam je i to u planu ali su uslovi za to mnogo zahtevniji. Za sada smo napravili nadstrešnicu za ovce 18h4 metra koja štiti stado od sunca i kiše i letnjikovac za okupljanje članova. Sarađujemo sa sličnim organizacijama i već smo dobili priznanje za primeran uzgoj ovaca i razvoj sela u Srbiji od strane Grada Pančeva i Udruženja kulturnih stvaralaca Srbije “Zavičaj“.

Šta planirate za naredni period?
Sava: Pored štale za zimski period koju je pomenuo Joca imamo još mnogo planova za koje se nadamo da ćemo uz pomoć članova, MZ Starčevo, Grada Pančeva i nekih sponzora, uspeti da realizujemo. Potrebno je napraviti dobar prilazni put, veliki tor za ovce, objekat za čobanina, sanitarni čvor za goste i članove. Potrebno je osvetliti taj deo sela i pošumiti ga, napraviti igralište za decu... Dugoročni planovi su nam da na delu kanala napravimo ribnjak i da pokušamo otvoriti stočnu pijacu za koju se nadamo da će imati interesovanja. Naš uzor je selo Sakule koje svake godine okuplja stočare iz regiona i na kome smo i mi uzeli zapaženu ulogu.

Kako doći do početnog stada?
Joca: Kupovina svega u današnje vreme traži mnoga odricanja ali mi smo na putu ostvarivanja jednog izuzetno povoljnog načina nabavke grla za naše članove. U saradnji sa ministarstvom poljoprivrede nadamo se da ćemo uskoro ući u projekat umatičenja stada, naravno isključivo za autohtone vrste u kome će država subvencionisati čak 60 % od cene dok će za preostalih 40 % biti povoljan kredit sa gejs periodom od godinu dana. To je vreme koje potrebno da se proda prva tura jaganjaca i na taj način isplatiti deo kredita. To znači da je prvenstveno potrebna samo dobra volja.

Šta biste još poručili čitaocima SN?
- Sava: Naša želja je da što više mladih uključimo u naš rad, da ih edukujemo i zainteresujemo za ovakav vid druženja. LJubav prema životinjama im može pomoći da lakše prebrode sve životne nedaće kroz koje će prolaziti u životu. Starijima bih takođe poručio da nam se pridruže i da članstvo u našem udruženju ne znači da moraju imati ovce već da i ako nemaju uslove za njihovo čuvanje mogu biti punopravni članovi.

ARHIVA: BROJ 209

ARHIVA: BROJ 208

ARHIVA: BROJ 207

ARHIVA: BROJ 206

ARHIVA: BROJ 205