Tue04162024

Azurirano12:18:00 PM GMT

Back KULTURA DEŠAVANJA U KKK-u 16. jun - tribina - Burna rasprava o Mladiću

16. jun - tribina - Burna rasprava o Mladiću

  • PDF

Jedan od najaktuelnijih događaja u poslednje vreme ne samo u našim, već i u svetskim razmerama, bilo je hapšenje Ratka Mladića najtraženijeg haškog begunca. O tome su u starčevačkom Kreativnom kulturnom klubu u četvrtak, 16. juna, govorili novinari dva nedeLjnika - Filip Švarm iz “Vremena“ i Dragan Vukašinović iz “Pančevca“, kao i poznati advokat i publicista DragoLjub Todorović, dok je program vodio takođe novinar Nenad Živković.

Tribina veoma dinamičnog sadržaja, obilovala je promišLjanjima o hvatanju najtraženijeg haškog begunca, a posebno se izdvojio zakLjučak da se general nesmetano krio više od deceniju i po, da bi na opšte zaprepašćenje bio pronađen kod svoje najbliže rodbine, a da se apsolutno ne zna ko mu je sve to vreme davao podršku. Diskusija, koja je trajala bezmalo dva sata, na momente je poprimala veoma polemični diskurs, naročito kad je jedan od prisutnih osporio podatak da je u Srebrenici ubijeno 8.000 Ljudi i ponudio da ako treba “robija umesto svog ratnog komandanta“. Na ovo je Švarm, svojevremno ratni izveštač, burno reagovao rečima da se zločin ne može amnestirati umanjivanjem broja nedužnih žrtava i da je suludo preuzimati odgovornost u ime optuženih i tako kolektivizovati krivicu.

Advokat Todorović je rekao da je neverovatno da se “hrabri ratnik i osvedočeni patriota toliko godina krio u mišjim rupama, dok je njegov narod za to plaćao paprenu cenu“. Vukašinović je dodao “da ga u ona zla vremena niko ništa pitao, već da je svima koji su, poput njega, protestvovali protiv rata, čak i tadašnja predsednica Republike Srpske, kasnije rehabilitovana BiLjana Plavšić, pretila učenjem pameti“.

Dan kasnije ovorena je izložba umetničkih fotografija s prethodna dva “Eks-Ju rok festa“, a u subotu su na pančevačkom karnevalu članovi KKK-a nastupili kao deo grupe “Starčevački neolićani“.