Thu04252024

Azurirano07:32:40 PM GMT

Back KULTURA KULTURA SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA - Oslikavanje u toku

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA - Oslikavanje u toku

  • PDF

Prošli su Vaskršnji praznici, vreme kada treba da se češće dolazi u sveti hram na bogosluženja, a to je i bilo više vernika nego sada što je na redovnim služenjima. Ipak i sada treba da se češće dolazi da bi mogli u miru da se pomolimo Gospodu i da vidimo lepotu našeg hrama. Posle Vaskršnjih praznika slikari su počeli redovno da dolaze i da oslikavaju, to jeste da ikonopišu naš sveti hram. Ikonopišući freske slikari pomoću četkice i boje pišu veru i istoriju naše Pravoslavne crkve.

Veliki deo zidova je već oslikan, a gospodin Lazović obećava da će do hramovne slave da završi oslikavanje, ako mi budemo mogli finansijski barem približno da pratimo njegov rad. Do sada je prikupljeno i isplaćeno deset hiljada evra, a oslikano je više nego duplo od isplaćenog. Zato molimo sve parohijane koji su zainteresovani da budu donatori za freske da se prijave u crkvenu kancelariju. Moramo biti svesni da nismo u mogućnosti da svako bude donator freske za svoju slavu, ali svaka ikona u hramu je veoma bitna, a Svetitelj koji je na plaćenoj freski će biti zaštitnik vaše porodice, pored vaše krsne slave.

Ako budemo zainteresovani i imali dobre volje učinićemo da zaista naš hram bude najlepši i prvi obnovljen i oslikan hram u Banatu.

Uprava parohije i Crkvene opštine unapred je zahvalna svakom ko ijednu, najmanju fresku isfinansira u slavu Gospoda Boga i svetih koi su naši molitvenici pred Svevišnjim Bogom.