Fri04192024

Azurirano07:32:40 PM GMT

Estrada

  • PDF

Nekako s proleća, u Srbiji su i dalje glavne teme fudbal, tenis i druga estrada. I to bi bilo sasvim u redu da živimo u uređenom društvu koje nema izazove poput naših. Visoka stopa nezaposlenosti, odnos Međunarodnog monetarnog fonda, haške obaveze, polarizacija oko ama baš svega, sve to je svakodnevica naše porodice, naše zemlje Srbije.

I dok Nole pobeđuje (na čemu mu treba čestitati iako porez plaća Montre Karlu), dok Tole određuje ko će osvajati trofeje (iako sam Partizanovac), dok se ispunjavaju poslednje haške obaveze (iza kojih pojedini evropski zvaničnici alavo traže još i još), život u Srbiji prolazi uskim kolosekom. Igara koliko hoćeš, a hleba niotkuda.

I ne pomaže tu ni isposnički pokušaj naprednjaka (šta bi s štrajkom?), niti seirenje zbog hapšenja Mladića (Čeda), niti rekonstrukcija Vlade (ima li boljitka?), a vala ni regionalizacija kao predizborna šargarepa (još jedna u nizu)... Srbija treba promenu, ali svesti, pa će se tako promeniti i politička scena i sve ono što je estradno prati.

I mi u lokalu, suočeni s tromošću administracije i sa presušenim fondovima, s licemernim odnosom tipa dokle više davati Starčevu, s nevericom prilagođavamo rokove da završimo započeto. U nadi da će konačno stići odluka Fonda za kapitalna ulaganja o završetku prečistača, njegova saglasnost da se započne izgradnja vrtića, da se isplate obaveze prema izvođaču radova na tribinama kako bi ih isti završio, mi čekamo... Čeka se, ali se u Starčevu ne sedi skrštenih ruku. Izvode se radovi na sanaciji deponije (uprkos problemima koji je prate), Trg neolita će dobiti novu fontanu (uprkos višemesečnom čekanju na izlazak službenog lista u kome treba da se objavi odluka o Planu detaljne regulacije, što je osnova za lokacijsku dozvolu), rekonstruiše se unutrašnjost zgrade Mesne zajednice (o trošku MZ, iako je zgrada vlasništvo Grada), izgradiće se parking ispred stadiona (uprkos tome što čekamo tender “Direkcije“ duže no što smo mislili), izgradiće se atarski put ka Bavaništu (iako je neko mislio da treba graditi ka Ivanovu), krenuće uskoro i izgradnja priključaka na kanalizaciju (iako neki misle da su pare za to potrošene)...

Strpljenje znači i poverenje. Većina Starčevaca ga ima i ono će biti opravdano. U državu, EU, Rusiju i drugu estradu, verujte po slobodnom nahođenju.