Mon04222019

Azurirano10:20:26 PM GMT

Back KULTURA KULTURA SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA: Na Uskrs svečano i molitveno

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA: Na Uskrs svečano i molitveno

  • PDF

Proslavili smo Lazarevu subotu uspomenu i molitveno sećanje kada je Gospod pozvao iz groba Lazara koi je već tri dana bio mrtav i vaskrsao ga. Istog dana slavimo i Vrbicu dečiji najradosniji dan.

U popodnevnim satima iz svih krajeva našeg mesta pristizala su svečano odevena dečica u pratnji svoih roditelja i napunili naš sveti hram. Sa vrbovim grančicama u rukama i zvončićima oko vrata ponosno kako to znaju samo deca biti ponosna i sretna obilazili su oko hrama.

Sledećeg dana to jest na cveti u večernjim satima kako je to i bilo najavljeno služen je moleban za bolesnike to jeste sveta tajna Jeleoosvećenja. Kako je i očekivao vernici su napunili naš hram, a devet sveštenika je zajedno uznosilo Gospodu molitve za zdravlje svih prisutnih i onih za koje su se prisutni molili.

Na bogosluženjima posvećenim Stradanju i Pogrebu Gospoda Isusa Hrista Sina Božijeg koja su služena na Veliki četvrtak i Veliki petak uobičajeni ili nešto veći broj vernika je bio na bogosluženjima i poklonio se plaštanici u grobu Hristovom, koi je bio namešten u našem svetom hramu.

Za Vaskršnje jutrenje iako je bilo prohladno i banatska košava fijukala kroz Starčevo nije sprečilo kako starije a posebno omladinu da još pre ponoći dođu u i napune hram, a jedan veći broj mladih je strpljivo čekao ispred kada će moći da uđe u hram i da upali sveću. Kada su u ponoć zazvonila zvona i litija krenula oko hrama stotine upaljenih sveća nošeno je oko hrama dok se pojalo VOAKRESENIJE.

Po tradiciju posle ponoćnog bogosluženja kao i posle liturgije podeljena su vaskršnja crvena jaja. Na kraju liturgije pročitana je Vaskršnja poslanica.