Fri04192019

Azurirano10:20:26 PM GMT

Back AKTUELNO :::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO ZAPOČELA VAŽNA EKOLOŠKA AKCIJA

ZAPOČELA VAŽNA EKOLOŠKA AKCIJA

  • PDF

Remedijacija starčevačke deponije - Naše lokalno starčevačko smetlište nalazi se već više od jedne decenije na izlazu iz naselja, kod puta ka Omoljici. U blizini se nalazi i reka Nadela. Zbog toga, ali i zbog činjenice da je svaka seoska deponija divlja, gradska vlast i Mesna zajednica Starčevo, odlučili su da krenu u projekat uklanjanja starčevačke deponije.

- Potrebno je ukloniti otpad i smeće, da bi se došlo do zemlje. Sledi postavljanje folije, zatim vraćanje smeća na nju, pa nasipanje zemljom. Tada bi preko toga trebalo zasaditi travu, i to je u stvari remedijacija, kazao je Zoran Jovanović, član Gradskog veća za oblast finansija.

- Dugo razmatrali da razmestimo deponiju. Mi smo je i pomerili za 100 metara pre desetak godina. Sada se već ona proširila na čitav ovaj teren. Blagovremeno smo pripremili projekat, i drago mi je da smo došli do doga da ga i realizujemo, dodao je član MZ Starčevo Petar Andrejić. Za sanaciju terena, odnosno čišćenje deponije u Starčevu, odvojeno je oko 30 miliona dinara. Međutim, projekat sanacije je star preko pet godina, pa zbog toga gradski čelnici očekuju da cena i poraste.

- Ovih dana radi se procena i ako te količine dodatnog novca ne pravazilaze 25 posto od ugovorene cene, moći će isti izvođač da nastavi da radi, uz aneks ugovora. Biće manji problem naći taj novac. Ali ako ta cifra probije od 25 odsto, moraćemo da raspišemo novu javnu nabavku, pa da nađemo novog izvođača, i to nije dobro, tvrdi Zoran Jovanović.

Prema prvim procenama radovi bi trebalo da budu završeni za nekoliko meseci. Istovremeno, najavljuje se i početak rada nove sanitarne deponije kod Dolova u julu. Smeće iz Starčeva biće ubuduće odvoženo na “Higijeninu“ novu deponiju.

- Mi smo se kao Mesna zajednica Starčevo obratili Gradskoj upravi i JKP-u “Higijena“ tražeći da iznađu rešenje na koji će način ubuduće smeće biti odvoženo. Jedna od ideja, da ovde bude pretovarna stanica, tj. kada se nedeljno prikupi bude privremeno odlagano, potom reciklirano ono što može, a ostatak, tj. smeće, biće odlagano na novu deponiju. Grad će odlučiti kako dalje, navodi Petar Andrejić.

Inače, sanacija starčevačke deponije biće praktično i nastavak projekta čišćenja reke Nadele koja se nalazi uz telo deponije. U poslednjih nekoliko godina lokalna samouprava kontinuirano radi na čišćenju Nadele, a tome su se kasnije priključile i Republika i Pokrajina.